POZNAJ NAZWIJ – cebula – warto wiedzieć więcej.

POZNAJ NAZWIJ – cebula – warto wiedzieć więcej.

Przez całe stulecia cebula była najcenniejszym lekiem zwalczającym szkorbut, czyli ostry brak witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu  na różne infekcje.


– Cebula działa na trawienie i zaparcia, stosowana po kuracji antybiotykowej, dobra na trądzik i blizny (w tym rozstępy), zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu. Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów.
– To warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop z cebuli przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało nos gdy męczył katar i choroby dróg oddechowych.
– Nie wszyscy lubią cebulę, a to duży błąd – trzeba dodawać ją do potraw, ponieważ nie tylko wzbogaca ich smak, ale jest bardzo zdrowa! Warto czasem uronić parę łez przy siekaniu, aby potem delektować się pyszną potrawą!
– To warzywo można dodać właściwie do wszystkiego – świetnie smakuje i na surowo, i w gotowanych potrawach! A czy wyobrażacie sobie zjedzenie pomidorów bez dodatku tego warzywa? Nawet jeśli nie jesteście fankami cebuli, zobaczcie nasze pomysły na smakowite dania z jej udziałem!
1. Nadziewany przysmak – Cebula znakomicie smakuje z farszem. Można nadziać ją, czym zechcesz, np. pieczarkami, warzywami, mięsem, serem i zapiec. Wspaniale sprawdzi się na domówce!
2. Elegancka zupa – Pokrojona, uduszona na maśle lub oleju cebula, trochę bulionu  lub wody (zależnie od ilości cebuli i planowanej gęstości), przyprawy (sól, pieprz, tymianek) – i mamy rewelacyjną zupę cebulową! Podaj ją z grzankami z serem.
3. Na szybki obiad – Cebulę wystarczy obrać, pokroić w talarki, udusić na oleju, posolić i mamy pyszny sos do makaronu, ryżu lub kaszy – prosty, szybki obiad gotowy! Tak przygotowana cebula znakomicie smakuje też z samym pieczywem.
4. Chrupiąca posypka – Prażoną cebulkę można dodać do domowych hot dogów, posypać nią ziemniaki, kopytka, zupę. Łatwo ją zrobić:   cebulę posiekaj. Przyprawy (oregano, sól czosnkową, curry) wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki i cebulą. Odstaw na 10 min. Usmaż, mieszając, na gorącym oleju, na małym ogniu, na złoto-brązowy kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
5. Złote krążki – Cebulę obierz, pokrój w plastry(pół cm) i rozdziel je na krążki. Mąkę (ok. 150 g) wymieszaj z dużą szczyptą soli i obtocz w niej krążki. Odłóż. Do mąki pozostałej z panierowania dodaj mleko (1/2 szk.) i jajko, wymieszaj. W cieście zanurzaj cebulę i smaż na gorącym oleju do zrumienienia. Możesz podać z ketchupem lub innym sosem.
6. Wytrawne babeczki – Jeśli lubisz muffinki na ostro, śmiało możesz zrobić je z cebulą – wyjdą równie pyszne, jak babeczki z pomidorami, oliwkami czy fetą! Posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę wystarczy wymieszać z ciastem muffinowym i upiec.
7. Smakowita tarta – Kruche ciasto plus nadzienie z samej, doprawionej cebuli- oto przepis na tanią, bardzo smaczną tartę! Jeśli dodatkowo zapieczesz ją z sosem jajeczno-śmietanowym- powstanie wspaniały quiche, w sam raz na kameralne, domowe przyjęcie!
8. Drożdżowe cebularze – Krążki z ciasta (takiego, jak na pizzę)z cebulą są idealne jako przekąska na imprezę czy na ciepłą kolację! Z ciasta przygotuj nieduże kółka o nieco uniesionych brzegach, posmaruj je olejem. Na nich rozłóż farsz: przesmażoną na oleju pokrojoną cebulę, doprawioną solą i oregano (ew. tymiankiem). Upiecz.
9. Prosty sos – Cebulę (kilka sztuk) posiekaj i podsmaż na maśle lub oleju na złotobrązowy kolor. Oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj 1,5-2 szk. gorącego bulionu i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem, papryką.

Materiał przygotowała: p. M. Żydek
https://www.youtube.com/watch?v=QIClS9DNKNs – wszystko o cebuli
https://www.youtube.com/watch?v=uyulaCd37TY – dlaczego warto jeść cebulę
https://polki.pl/przepisy/ksiazki-kucharskie,dania-z-cebuli-34-przepisy,10415526,artykul.html Dania z cebuli – 34 przepisy. Sprawdź, co możesz przyrządzić z tego warzywa!

Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/cebula-wlasciwosci-lecznicze-cebula-na-przeziebienie-kaca-zaparcia-aa-XEXq-Ysg4-nxdq.html
Galeria zdjęć. https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=GALERIA+ZDJ%C4%98%C4%86+++CEBULA&client=firefox-b d&sa=X&ved=2ahUKEwjQ5OiIutLpAhXjo4sKHUHKAY4QsAR6BAgKEAE&biw=1366&bih=654

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.