Święta Wielkiej Nocy tuż tuż.

Święta Wielkiej Nocy tuż tuż.

Święta Wielkiej Nocy tuż tuż.
Pomimo tego, że może będą one wyglądać nieco inaczej niż co roku, jednak musimy się zastanowić, co chcielibyśmy postawić na świątecznym stole w naszym domu.
Możemy trzymać się tradycyjnych potraw polskich.
Na polskim stole wielkanocnym królują jaja, pieczony schab lub polędwice, pasztety i biała kiełbasa.  Są to potrawy, których nie jadło się od czasu karnawału, podczas długiego postu trwającego od środy popielcowej.
Tłustemu i ciężkiemu jedzeniu musi towarzyszyć świeżo utarty chrzan. Podaje się go ze słodką śmietaną zakwaszoną jednocześnie cytryną albo z łącznie z tartymi buraczkami, jako tzw. ćwikłę.

Z pewnością w waszych domach mamy też przygotowują taki chrzan. Stół wielkanocny przygotowuje się w formie zimnego bufetu. Wszystkie potrawy ustawiamy przeważnie od razu na nakrytym białym obrusem stole, na którym króluje Wielkanocny Baranek (symbol ofiary Chrystusa) w otoczeniu drożdżowych i piaskowych bab. Wielkanocne śniadanie odbywa się po rezurekcji. Zaczynają je obowiązkowe życzenia wielkanocne połączone z dzieleniem się święconym jajkiem.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć specjalności polskiego stołu czyli mazurków. Ich rodowód wywodzi się ze wschodnich słodyczy perskich, osmańskich i tureckich. Sam mazurek to po prostu kruche ciasto przyozdobione bakaliami, kandyzowanymi owocami, czekoladą czy karmelem. Każdy ma duże pole do popisu zdobiąc ten kruchy placek.

Tu znajdziecie mnóstwo przepisów na mazurki:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/kruche-ciasta/mazurki

Wśród deserów nie może zabraknąć paschy, czyli słodkiego białego sera ucieranego z żółtkami i dekorowanego bakaliami.

Podajemy wam przepis na paschę wielkanocną. Przepis jest sprawdzony, a pascha jest po prostu wspaniała. Wypróbujcie sami!

Składniki:

2 litry mleka
0,5 litra śmietany
5 jajek
1,5 kostki masła
1  szklanka cukru pudru
2 pomarańcze
zapach waniliowy
biszkopty

Sposób wykonania:

na gotujące mleko wlewamy rozbite jajka ze śmietaną ( do mleka trzeba wsypać trochę kwasku cytrynowego ). Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać stopniowo ciepły zwarzony z mleka serek ( ale nie za gorący ) następnie zapach i sok z 2 pomarańczy . Można dodać bakalie . Tak przygotowaną masę serową wykładamy na biszkopty ułożone na blaszce . Na wierzchu polewamy polewą czekoladową lub galaretką .

Smacznego !
Materiał przygotowały: E. Paterkowska, D. Polonis

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.