10 powodów, dla których warto jeść awokado.

10 powodów, dla których warto jeść awokado.

Awokado, inaczej polska smaczliwka, jest jednym z najbardziej popularnych owoców na świecie. Jest dalekim kuzynem popularnej u nas gruszki. To najkaloryczniejszy ze wszystkich owoców. Ale jest bardzo nietypowy – prawie w ogóle nie zawiera cukru. Aztekowie nazywali je masłem Boga, ceniąc przede wszystkim za wartość składników odżywczych. Liście i korę rośliny stosowano w leczeniu gorączki, chorób kobiecych i innych dolegliwości. Owoce ceniono zaś za maślaną konsystencję, smak i walory odżywcze. Największym jego producentem jest Meksyk – szacuje się, że zaspokaja on 34% światowego zapotrzebowania na ten owoc. Za nim jest Dominikana, Peru, Chile , Kolumbia, Izrael i RPA. Awokado ma wielu zwolenników w Europie, gdzie na jednego mieszkańca przypada średnio 1 kg  spożytego awokado rocznie. W ostatnich latach  stało się tak popularne, że istnieją uzasadnione obawy, że dostawcy nie zdołają sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu. Skąd wzięła się tak ogromna popularność tego owocu ? W dodatku wciąż rosnąca popularność. Zapewne z powodu wartości zdrowotnych i leczniczych.

Awokado zawiera witaminy : A, C ,E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz minerały – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także korzystne kwasy tłuszczowe. Jest źródłem karotenoidów, antyoksydantów, dużej ilości błonnika, steroli roślinnych. A powody, dla których warto je jeść są następujące ;
1. Jest zdrowe  i tłuste – jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, zawiera sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała.
2. Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu – zawarty w nim potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.
3. Pomaga przyswajać składniki odżywcze – jedzenie świeżego awokado zwiększa wchłanianie beta – karotenu i przeobrażanie nieaktywnej postaci witaminy A w jej czynną postać. Witamina A to silny przeciwutleniacz, wspiera zdrowie skóry oraz pracę i funkcje układu immunologicznego. Awokado oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zwalczać wolne rodniki.
4. Obniża poziom złego cholesterolu i poprawia stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
5. Obniża ciśnienie krwi – awokado jest świetnym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i o 24% zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
6. Zawarte w nim związki ulegają przemianie w kwas foliowy – jest on odpowiedzialny za przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.
7. Dba o nasze szczęście – kwas foliowy obecny w awokado umożliwia produkcję hormonów szczęścia : serotoniny i noradrenaliny. Serotonina działa kojąco i uspokajająco, zapewnia również zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Z badań wynika, że 30% osób z zaburzeniami psychicznymi, depresją ma niedobory kwasu foliowego we krwi.
8. Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej – zdaniem naukowców związki fitochemiczne, w które bogate jest awokado, przyczyniają się do śmierci komórek przedrakowych, nie wyniszczając przy tym komórek zdrowych.
9. Zawiera bogactwo przeciwutleniaczy – awokado to bogate źródło luteiny, która chroni oczy m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Następny przeciwutleniacz to glutation, który wspiera wątrobę i system nerwowy.
10. Chroni przed prostatą i rakiem piersi – zdaniem naukowców, unikalny skład awokado może odgrywać ważną rolę w procesie zahamowania rozwoju komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty i raka piersi.
Awokado można bezsprzecznie zaliczyć do grupy niezwykle cennych produktów spożywczych. Na pewno urozmaici codzienne menu, ale także dostarczy organizmowi wielu prozdrowotnych związków. Zawsze podkreśla się, że bez zbilansowanej diety żaden jej pojedynczy składnik nie jest w stanie ocalić zdrowia. Chodzi głównie o to, aby każdy element, który włącza się do jadłospisu, był cenny z żywieniowego punktu widzenia. Jak widać – warzywa i owoce kryją w sobie mnóstwo dobroczynnych związków, których działanie jeszcze długo pozostanie nie do końca odkryte.
Materiał przygotowała: p. M. Kozieł
Teksty źródłowe :
Zdjęcia : grafika Google.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.