Podstawy gotowania dla początkujących – domowa pizza

Podstawy gotowania dla początkujących – domowa pizza

Jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni !!!

Kuchnia jest to miejsce, gdzie domownicy spędzają dużo swojego czasu. Bardzo istotne jest przestrzeganie zasad bezpiecznego użytkowania sprzętów kuchennych oraz zachowania się w tej części domu. Szczególnie jest to ważne, gdy nie mamy zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu.

W kuchni nigdy za wiele ostrożności. Oto kilka podstawowych zasad :

  • Przed gotowaniem umyj dobrze ręce, a gotuj zawsze w fartuszku
  • Myj dokładnie wszystkie owoce i warzywa, nawet jeśli obierasz je ze skóry
  • Przed i po pracy wytrzyj dokładnie wszystkie blaty
  • Jeśli wkładasz lub wyjmujesz coś z piekarnika zawsze rób to w rękawicach kuchennych
  • Pamiętaj o wyłączeniu kuchenki po zdjęciu z niej garnka /patelni
  • Nigdy nie opuszczaj kuchni gdy cos gotujesz. Bardzo łatwo możesz przypalic potrawę, a nawet spalić naczynie
  • Gorące naczynia zawsze stawiaj na specjalnych nakładkach
  • Noże, nożyczki czy otwieracze do konserw są szczególnie niebezpieczne. Uważaj!
  • Patelnię stawiaj tak by raczka nie wystawała poza kuchenkę, płytę (gdy wystaje łatwo ją strącić i się poparzyć)
  • Zachowaj szczególna ostrożność, kiedy smażysz coś na oleju
  • Jeśli masz jakiekolwiek obawy poproś rodzica o pomoc
  • Pozmywaj po pracy!

A teraz czas na gotowanie . Dzisiaj przygotujemy domową pizzę, krok po kroku, tak aby wszystkie  czynności były jasne, a co za tym idzie proste do wykonania nawet dla amatora.

PIZZA DOMOWA

Składniki na ciasto:

5 dkg drożdży

2 szkl mąki

2 jajka

mleko

1 łyżeczka cukru

olej

Przygotowanie ciasta:

  1. W szklanej miseczce rozkruszyć drożdże, mleko podgrzać. Dodać do drożdży łyżeczkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, tak aby przykryć drożdże, wymieszać, oprószyć  mąką, odstawić  w ciepłe miejsce, przykrywając czystą ściereczką  czekamy do ich wyrośnięcia ( muszą podwoić swoją objętość)
  2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli ( ¼ małej łyżeczki), wyrośnięte drożdże. Ręce oprószamy mąką i zagniatamy ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki do momentu, aż ciasto nie będzie nam się przyklejało do ręki. Nie jest to może prosta czynność i na początku ciasto będzie się przyklejać do dłoni, ale po chwili składniki zaczną się ze sobą łączyć. Na samym końcu dodajemy do ciasta 2 łyżki oleju i jeszcze przez moment zagniatamy.
  3. Smarujemy blachę masłem lub margaryną, modelujemy ciasto w płaski placek, wkładamy do blachy i rozciągamy je tak, aby wypełniło cała powierzchnię blachy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min w ciepłym miejscu.

Przygotowanie sosu:

Bazą do sosu może być przecier pomidorowy, do którego dodajemy starty czosnek, suszoną bazylię, pieprz i sól do smaku.

Farsz do pizzy składniki :

30 dkg pieczarek

20 dkg wędliny, może być szynka, salami bekon lub np. gotowany lub pieczony kurczak

papryka

2 duże cebule

2 pomidory

30 dkg sera żółtego

Sól, pieprz, zioła np. bazylia, zioła prowansalskie

Farsz do pizzy przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, do której wlewamy wcześniej niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, pokrojoną w piórka paprykę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem , dodajemy zioła. Odstawiamy do przestygnięcia. Na ciasto wyłożone na blachę nakładamy nasz sos, dokładnie go rozsmarowujemy na całej powierzchni. Nakładamy farsz, który również rozkładamy na całej powierzchni. Układamy wędlinę lub kurczaka, na to kładziemy pokrojone w plastry pomidory bez skóry pokrojone w plastry i posypujemy startym , żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 min.

Gotowe!!! Smacznego!!!

Czekamy na wasze komentarze, opinie lub zdjęcia  na forum.sosww31@gmail.com lub internackim fb.

przygotowały w ramach RMI: A. Jóźwik, A. Płachta, E. Wiejak

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.