Podstawy gotowania dla początkujących – lody domowe

Podstawy gotowania dla początkujących – lody domowe

„ Etykiety czyli więcej wiem – zdrowiej jem”

 Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i kondycji naszego organizmu. Niestety często z pozoru zdrowe produkty, okazują się pełne konserwantów i sztucznych dodatków przy dokładniejszym spojrzeniu. Dobry skład to podstawa – ale jak odszyfrować nieoczywiste nazwy, oznaczenia i daty ? Podpowiadamy!

Data przydatności do spożycia

Pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę, to data przydatności do spożycia. Nie chcemy przecież kupić zepsutej żywności. Nie ma sensu też kupować produktu, jeśli widnieje na nim krótki termin, a my planujemy go użyć dopiero za kilka dni. Sprawdzając datę, możemy zobaczyć dwa napisy „należy spożyć do…” oraz „najlepiej spożyć przed…” – co je różni?

 „Należy spożyć do…” – informacja ta oznacza, że produkt może być spożyty do tej konkretnej daty.
„Najlepiej spożyć przed…” – dotyczy żywności, która może być dłużej przechowywana (np. makaron, ryż, przyprawy).

Skład – lista warta przejrzenia

Skład produktu to bardzo ważna kwestia dla osób dbających o zdrowie swoje i najbliższych. Warto go sprawdzić , biorąc produkt ze sklepowej półki. Na co jednak zwrócić uwagę, aby zdrowe zakupy nie zabierały dużo czasu?

  • IM MNIEJ TYM LEPIEJ

To bardzo przydatna zasada. Warto zapamiętać, że im krótszy skład produktu – tym lepiej. Oznacza to, że producent nie dorzucił do niego żadnych zbędnych składników.

  • KOLEJNOŚĆ MA ZNACZENIE

Lista składników nie jest ułożona przypadkowo. Zgodnie z prawem producent musi ułożyć składniki w kolejności malejącej – od tego, którego jest najwięcej, po ten, którego zawartość w produkcie jest najmniejsza. Dzięki temu szybko wyeliminujemy produkty z dużą zawartością soli czy cukru.

  • ILE CUKRU W CUKRZE

Sprawdziliśmy listę składników i cukier znajduje się na szarym końcu lub go w ogóle nie ma – wrzucamy spokojnie produkt do koszyka. Czy słusznie? Niekoniecznie. Warto zwrócić jeszcze uwagę czy cukier nie został zastąpiony innym słodzikiem. Zwłaszcza, gdy jest to produkty oznaczony jako „light” czy „fit”. Co prawda kaloryczność produktu ze słodzikiem będzie mniejsza, ale jego skład będzie mocno przetworzony.

TŁUSZCZE TRANS – TWARDY ARGUMENT NA NIE

Same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzania powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Wówczas mogą być groźniejsze dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze trans powodują wzrost masy ciała, obniżają poziom dobrego cholesterolu i podnoszą stężenie złego, pogarszają koncentrację i pamięć. Niestety w Polsce producenci nie są zobowiązani do informowania konsumentów o zawartości tłuszczów trans. Jak zatem uchronić się przed kupowaniem produktów, które je zawierają? Można skorzystać z bazy danych o zawartości tłuszczów trans w różnego rodzaju produktach spożywczych. Bezpłatna e-Baza

UWAGA NA PODRÓBKI

Kupując, zwracacie uwagę, czy nazwa produktu widnieje na opakowaniu. Jeśli nie, to duży błąd. Niestety producenci, aby omijać narzucone na nich normy, sprzedają wyroby pochodne w opakowaniach sugerujących pełnowartościowy produkt. I tak np. kostka z napisem „śmietankowe”, „śniadaniowe” to nie masło i nie musi posiadać odpowiedniej ilości tłuszczu mlecznego.

Co oznaczają oznakowania na etykietach

  • Light  – oznacza produkty o niższej zawartości kalorii.
  • BIO – na produktach mlecznych mówi o tym, że w ich składzie znajdują się priobiotyki, czyli żywe kultury bakterii; na innych wyrobach informuje, że były one uprawiane (warzywa, owoce) lub przetwarzane bez użycia nawozów sztucznych i środków chemicznych.
  • Fit – oznacza wyroby, które wzbogacono o błonnik i węglowodany.
  • Organic – w ten sposób oznacza się produkty, które przetworzono bez użycia sztucznych barwników i konserwantów.

No, a teraz wracamy do gotowania. W czasie deszczu zazwyczaj się nudzimy , a gdy wychodzi słońce…?Pewnie, że fajnie byłoby wyjść na zewnątrz i pobiegać, ale niestety teraz to niemożliwe. My więc, gdy odczuwalne są pierwsze promienie słoneczne, zachęcamy, by sprawić sobie przyjemność i ……. jeść lody. Zamiast zaopatrywać się w ogromne zapasy, proponujemy zrobić naturalne lody w domowym zaciszu.

Lody domowe

SKŁADNIKI:
✅ 400 ml tłustej śmietanki 30-36%
✅ 200 ml mleka
✅ 65 g cukru

1) Połowę śmietanki wlej do garnka.
2) Wsyp do niej cukier i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
3) Zdejmij garnek z ognia i przełóż jego zawartość do pojemnika w którym chcesz zamrozić lody.
4) Do podgrzanej śmietanki z cukrem, dodaj resztę śmietanki i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
5) Włóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min wyciągaj go i miksuj zawartość tak długo, aż uzyskasz puszystą konsystencję i rozbijesz tworzące się kryształki lodu.
6) Przygotowaną masę zostaw w zamrażalniku na ok. 3-4 godz.

Gotowe! 👌

O czym warto pamiętać, robiąc domowe lody
👉 Postaraj się, aby domownicy zjedli je w ciągu 2-3 dni od zrobienia – najlepiej smakują świeże.
👉 Śmietanka i mleko powinny być schłodzone.
👉 Smak lodów uzależniony jest w głównej mierze od śmietanki, dlatego wybierz tę wysokiej jakości.

źródła:

https://kuchnia.wp.pl/jak-czytac-etykiety-produktow-spozywczych-krotki-poradnik-6188021118604929ahttps://dziecisawazne.pl/jak-czytac-etykiety/https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/jak-czytac-etykiety-produktow-spozywczych

materiał przygotowały: A. Jóźwik, A. Płachta, E Wiejak

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.