Odporność na wiosnę.

Odporność na wiosnę.

O czym powinniśmy pamiętać, chcąc podnieść odporność?
Odporność organizmu to dzisiaj bardzo ważny temat. I myślę, że warto poświęcić mu trochę uwagi.Silny i odporny organizm to większe szanse na to, aby poradzić sobie z infekcją, z chorobą. My sami również możemy zadbać o swoją odporność. Aby poprawić funkcjonowanie naszego układu immunologicznego, powinniśmy pamiętać o odpowiednim sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz odpowiedniej ilości odpoczynku. Szczególnie istotne są dla nas witaminy C, A, D i E.

Witaminę C znajdziemy w owocach jagodowych,cytrusach, czerwonej papryce, natce pietruszki, jabłkach, dzikiej róży, jarmużu, brokułach, brukselce i kalafiorze.
Witamina A to pomarańczowe i czerwone warzywa oraz owoce.
Witamina D – ryby i jajka.
Witamina E – orzechy, ziarna, awokado, nasiona roślin strączkowych, ciemnozielone warzywa.
Ważne minerały w podnoszeniu odporności to cynk i selen.
Cynk znajdziemy w wieprzowinie, wołowinie, mięsie indyka, żółtkach jajek, mleku,roślinach strączkowych, drożdżach, pestkach dyni, otrębach pszennych, cebuli, czosnku, nasionach słonecznika i sezamu.
Selen to orzechy, owoce morza, podroby, cebula, czosnek, pomidory, tuńczyk, otręby pszenne, brązowy ryż, zielone warzywa, płatki zbożowe.
Korzystnie jest spożywać kiszonki – zawierają witaminę C i probiotyki.
Do swojego menu warto włączyć aronię, czarny bez, imbir, kurkumę, maliny,miód i propolis, aloes, pokrzywę i rokitnik
Ważna pozycja w podnoszeniu odporności to tran. Jego składniki w postaci kwasów omega- 3, a w przypadku tranu z wątroby rekina również alkilogliceroli i skwalenu stymulują układ odpornościowy i nasilają produkcję przeciwciał oraz leukocytów.

  1. Najlepszym sposobem na wysoką odporność organizmu jest zdrowy styl życia.
    Warto wyrobić sobie dobre nawyki, żeby wspierać swój układ odpornościowy każdego dnia.
    Prawidłowe żywienie jest podstawą w naszym działaniu.
    Powinniśmy spożywać posiłki w regularnych odstępach czasu.
    Na naszych talerzach warzywa powinny stanowić największą część posiłku.
    Woda jest podstawą naszego działania, ponieważ  należy intensywnie nawadniać nasz organizm.
    Ważne są różnorodne składniki pokarmowe, przy znacznym ograniczeniu soli i cukru.
  1. Wypoczynek i sen
    Prawidłowa ilość snu redukuje stres i wspomaga regenerację organizmu. Najlepsze jest nieprzerwane, około 7 godzin snu nocą, w temperaturze nie wyższej niż 19°C. Pomieszczenie powinno być wywietrzone, zaciemnione i wyciszone. Przed snem nie spożywajmy  ciężkostrawnych potraw.
    Odpowiednie wysypianie się i odpoczynek sprawia, że jesteśmy bardziej odporni na infekcje i wirusy.
  1. Probiotyki i błonnik
    Za utrzymanie naszej odporności odpowiedzialne są nasze jelita i dlatego właśnie powinniśmy zadbać o naszą florę bakteryjną, która ochrania przed wirusami, drobnoustrojami i toksynami.
    Zabezpiecza także przed przenikaniem do wewnątrz toksyn i wirusów, dzięki czemu organizm staje się bardziej odporny.
  1. Hartowanie organizmu
    Korzystnie wpłyniemy na podniesienie naszej odporności , gdy będziemy korzystać ze spacerów na świeżym powietrzu( w obecnej sytuacji nawet krótki spacer do parku czy lasu będzie miał zbawienny wpływ na nasz organizm).Powinniśmy przyzwyczaić się także do spania w chłodnych pomieszczeniach, gdzie temperatura nie przekracza 19 stopni. Zahartujemy się również , kiedy podczas prysznica będziemy stosować naprzemiennie ciepłą i zimną wodę. W zimie dobrze robi morsowanie czyli krótka kąpiel w zimnej rzece czy zalewie, ale to jest wyzwanie dla odważnych ludzi.
  1. Uprawianie sportu jest szczególnie ważne. Regularny wysiłek, chociażby szybki spacer pomoże zdobyć kondycję i wzmocnić odporność naszych organizmów.
    Jeżeli ktoś z was nie jest aktywny fizycznie na co dzień, to musi uważać, bo bardzo duży wysiłek, do którego nasze ciało nie jest przyzwyczajone może odnieść odwrotny skutek od zamierzonego .
  1. Pamiętajmy, że nadużywanie używek (kawa, papierosy, alkohol) ma bardzo zły wpływ na nasze ciało. Skutecznie obniżają naszą odporność i czym szybciej z nich zrezygnujemy, tym szybciej uzyskamy lepszą formę.
    Pamiętajmy także o tym, by nie nadużywać leków przeciwbólowych, które w większych ilościach działają podobnie jak używki. Lepiej zrezygnować z zażywania leków na wyrost.

Rodzaje odporności w organizmie

Przychodząc na świat posiadamy tzw. odporność nieswoistą (wrodzoną), która zmienia się wraz z  naszym wzrostem. Kolejnym etapem jest uzyskanie tzw. odporności nabytej –swoistej. Zdobywamy ją w sposób naturalny –dzięki przebytym chorobom i mleku matki, oraz sztuczny – za pomocą szczepień. Odporność nabytą możemy stale wzmacniać dzięki aktywnej trosce o swoje zdrowie.  Musimy pamiętać, że układ odpornościowy to niezwykle złożona struktura i nie ma jednej metody, by o niego zadbać. To całokształt naszych wysiłków sprawia, że zwiększamy poziom odporności na wirusy i drobnoustroje.
Niezwykle ważną sprawą jest przyjmowanie witamin i mikroelementów. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście spożywanie ich w codziennym pożywieniu. Musimy zadbać o to, by nasze posiłki były bogate w witaminy, żelazo, potas i inne wartościowe składniki. Najbardziej polecane są owoce i surowe warzywa w każdej ilości.
Jeżeli mamy niedobory witamin, możemy je przyjmować jedynie w dawkach zaleconych przez naszego lekarza. Sami możemy wspomóc się suplementami, jednakże musimy bardzo uważać, by nie przedawkować np. wit. C i A, które mogą spowodować niepożądane objawy w postaci biegunki, zatrucia czy zaparć. Również witaminy z grupy B mogą być pożywką dla bakterii. Podczas przyjmowania antybiotyków należy unikać preparatów wielowitaminowych.
Mikroelementy takie jak miedź, żelazo, selen, potas czy cynk odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Nie można jednak brać ich bez wiedzy i zalecenia lekarza. Stężenie tych mikroelementów nie może przekraczać 100mg na dzień.
Wiele pokarmów jest bogatych w mikroelementy, dlatego nietrudno je włączyć w dietę. Często zatem powinniśmy jeść czerwone mięso, w którym jest dużo żelaza. Zamiast mięsa można też jeść żółtka jaj, mleko, orzechy, krewetki i ryby. Z kolei w cynk obfite jest chude mięso, pokarmy pochodzenia morskiego i mąka pełnoziarnista. Miedź występuje w warzywach strączkowych, tak jak molibden, mangan i bor. Warto też jeść zielone warzywa i podroby. Fluor natomiast można znaleźć w wodzie mineralnej czy produktach pochodzenia morskiego i podrobach. Aby uzupełnić niedobory jodu, można po prostu stosować sól jodowaną. Nie jest trudno tak skomponować codzienny jadłospis, by posiłki były bogate w mikroelementy. Dbając o nasz jadłospis troszczymy się o nasz organizm i utrzymujemy go w dobrej formie.

Na wzmocnienie naszej odporności oczywiście najlepsze są domowe sposoby czyli spożywanie miodu, czosnku, chrzanu i aloesu.

Pamiętajmy wszyscy o tym, że to od nas zależy, w jakiej kondycji jest nasz organizm. Stosując się do powyższych porad z pewnością  zatroszczymy się o niego w odpowiedni sposób i zagwarantujemy sobie dużą odporność na działanie wirusów i bakterii.

Materiał przygotowały: p. M. Kozieł, p. E. Paterkowska i p. D. Polonis

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.