ZDROWIE NA TALERZU

ZDROWIE NA TALERZU

degustacja10Nasza placówka przystąpiła do VII edycji ogólnopolskiej kampanii, autorstwa Fundacji Dobre Życie, organizowanej od 2009 roku pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”.
Fundacja Dobre Życie, od lat walczy o poprawę jakości pieczywa, a także o wprowadzenie definicji pieczywa na zakwasie.
Patronat nad kampanią  objęli: Minister Rolnictwa i_Rozwoju Wsi oraz Minister Edukacji Narodowej.
W ramach tej kampanii chcieliśmy zachęcić młodzież do zwrócenia uwagi na to co jedzą na co dzień. Zaplanowaliśmy zajęcia otwarte, aby naszymi spostrzeżeniami i produktami podzielić się z innymi uczestnikami zajęć.
Na początek młodzież pod opieką mgr A. Ligienckiej i mgr D. Kowalik upiekła  „owsiane ciasteczka”.

ciastka ciastka1 ciastka2 ciastka3 ciastka4 ciastka5 ciastka6

Młodzież pod opieką  mgr E. Wiejak i mgr A. Jóźwik upiekła chleb na zakwasie. Degustacja tego chleba odbyła się na zajęciach „Zdrowie na talerzu”.

chleb1 chleb2 chleb3 chleb4 chleb5 chleb

Została przygotowana gazetka zgodnie z tematyką zajęć o właściwościach owoców i warzyw, oraz przegląd prasy „Zdrowy styl życia”. Na stołach pojawiły się sezonowe owoce i warzywa.

dekoracja dekoracja1 dekoracja2 dekoracja3 dekoracja4 dekoracja5 dekoracja6 dekoracja7 dekoracja8

W końcu nadszedł ten dzień 22.10.2015r. czwartek, wszyscy pomagali bo chcieli, żeby było perfekcyjnie. Ostatnie przygotowania.

przygotowania przygotowania1

Na zajęciach gościliśmy:

  1. INTERNAT XXI LO IM.ŚW. STANISŁAWA KOSTKI W LUBLINIE + 8 WYCHOWANKÓW – pod opieką p. Małgorzaty Mazurek
  2. BURSA SZKOLNA NR 5 W LUBLINIE +4 WYCHOWANKÓW – pod opieką p. Karoliny Błaszczuk
  3. BURSA SZKOLNA NR 6 W LUBLINIE +6 WYCHOWANKÓW – pod opieką p. Katarzyny Skubisz

Gościem honorowym był doradca metodyczny mgr W. Bodo.

Zajęcia rozpoczęła nasza wychowanka  recytacją fraszki J. Kochanowskiego pt.: „NA ZDROWIE”, po czym młodzież naszego ośrodka omówiła walory zdrowotne witamin znajdujących się w  owocach i warzywach. Następnie zebrani goście, wychowawcy i wychowankowie podczas przedstawionej prezentacji zapoznali się z najważniejszymi zasadami zdrowego żywienia.

degustacja degustacja4 degustacja5 degustacja1 degustacja6 degustacja7 degustacja8 degustacja2 degustacja9 degustacja3 degustacja11

Na koniec zajęć odbyły się warsztaty, na których młodzież przygotowała z dostępnych produktów swoje „Talerze Zdrowia”.

zajecia zajecia1 zajecia2 zajecia3 zajecia4 zajecia5 zajecia6 zajecia7 zajecia8 zajecia9 zajecia10 zajecia11 zajecia12 zajecia13 zajecia14 zajecia15 zajecia16 zajecia17 zajecia18 zajecia19 zajecia20 zajecia21 zajecia22 zajecia23

Zajęcia przygotowały: mgr Aneta Ligiencka i mgr Dorota Kowalik