Podstawy gotowania dla początkujących – domowa zupa pomidorowa

Podstawy gotowania dla początkujących – domowa zupa pomidorowa

Pomidory to SUPER WARZYWA o ogromnej wartości odżywczej. Regularne spożywanie pomidorów wpływa korzystnie na skórę, serce i odporność organizmu. Trudno uwierzyć, że te popularne warzywa jeszcze 200 lat temu uważane były za trujące i hodowane wyłącznie w celach dekoracyjnych! Na szczęście z biegiem czasu na dobre zagościły w diecie większości osób. Obecnie pomidory zajmują czwarte miejsce pod względem popularności wśród warzyw. Wyprzedzają je ziemniaki, sałata, a także cebula.

Pomidory rosną w grupach na jednym krzaku. Są okrągłe, pachnące i przeważnie mają czerwony kolor, chociaż w sklepach znajdziemy także pomidory w kolorze maliny, czarne, żółte,  zielone i fioletowe. Uprawiane są na całym świecie i są podstawą diety milionów ludzi – szczególnie w rejonach Morza Śródziemnego.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pomidorów można przypisać ich bogactwu witamin i składników odżywczych m.in. imponującej zawartości witaminy A, witaminy C i K , a także dużej ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Są bogate w białko i błonnik.

POMIDORY: WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE

Właściwości zdrowotne pomidorów znane są od lat. Warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, które są skuteczne w walce z nowotworami. Zawartość wody w pomidorach wynosi ok. 95 proc. Pozostałe 5 proc. to głównie błonnik i węglowodany. Pomidory są zatem produktem dietetycznym, zwłaszcza że pomidor średniej wielkości (ważący ok 123 g) zawiera zaledwie 22 kalorie. Wspomagają także układ trawienny dzięki zawartości błonnika. Te czerwone warzywa mają jednak dużo więcej do zaoferowania.

JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MAJĄ POMIDORY?

POMIDORY TO ŹRÓDŁO MŁODOŚCI: Tym, co najbardziej istotne w pomidorach jest likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym, który odpowiada także za czerwone zabarwienie pomidorów. Likopen jest najsilniejszym przeciwutleniaczem z grupy karetonoidów. Ponieważ ma właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Likopen jest źródłem zdrowia i młodości, a co ciekawe, nie ginie w obróbce cieplnej! W przetworach z pomidorów likopenu jest nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych warzywach.

POMIDORY TO WARZYWA ANTYNOWOTWOROWE: Zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów prostaty, płuc i żołądka dzięki dużej zawartości likopenu i jego działaniu przeciwutleniającemu. Istnieją również badania sugerujące, że pomidory mogą chronić przed rakiem szyjki macicy i rakiem piersi, ale nie ma co do tego całkowitej pewności.

POMIDORY DBAJĄ O SERCE I ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY: Badania wykazały, że zbyt niskie stężenie likopenu i beta-karotenu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawałów serca i udarów mózgu. Dzięki dużej zawartości likopenu pomidory korzystnie wpływają na serce i obniżają poziom cholesterolu. Dzięki zawartemu w pomidorach kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów, warzywa mają silne właściwości przeciwmiażdżycowe.

POMIDORY DBAJĄ O URODĘ: Likopen chroni przed poparzeniami słonecznymi i niweluje skutki nadmiernego opalania. Ma również działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za szybsze starzenie się skóry.

POMIDORY WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ: Są źródłem witaminy C i mają jej tak dużo, że wystarczy już jeden duży pomidor, by pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę.

POMIDORY KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA UKŁAD NERWOWY: Dzięki zawartości bromu korzystnie wpływają na pracę tarczycy i układ nerwowy człowieka. Niedobór bromu powoduje dysfunkcje układu nerwowego.

Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów domowym sposobem, można pomidory położyć obok jabłek lub umieścić je wspólnie w jednej siatce. Jabłka w naturalny sposób wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie pomidorów.

Nic nie zastąpi świeżych, pachnących pomidorów prosto z krzaczka. Jeśli masz możliwość, kupuj dojrzałe pomidory od lokalnych sprzedawców, którzy nie prowadzą upraw na masową skalę. Masz wtedy większą pewność, że warzywa dojrzewały dłużej i są smaczniejsze.

My już nabraliśmy ochoty na domową pomidorową, a Wy?

ZUPA POMIDOROWA

Nie ma co ukrywać, że w Polsce zupy lubimy i jadamy je chętnie. Jedną z naszych ulubionych zupy jest oczywiście pomidorowa.

Taka domowa pomidorówka jest najlepsza i wie to każdy. Bazą tej zupy pomidorowej jest aromatyczny i esencjonalny bulion mięsny lub warzywny. Po dodaniu przecieru pomidorowego nie zapomnij o przyprawach. Obowiązkowa sól, nadający odrobinę ostrości świeżo mielony czarny pieprz oraz cukier, żeby podkręcić smak tej obłędnej zupy pomidorowej. Oczywiście w tej smakowitej zupie pomidorowej nie mogło zabraknąć śmietany. No bo jak to tak tradycyjna pomidorowa bez śmietany? Nie ma takiej opcji

A żeby było jeszcze bardziej domowo i tradycyjnie koniecznie na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Będzie przepysznie. Podawana z ryżem szybko nasyci głodne brzuszki i spokojnie wystarczy za dwa dania. Tę zupę pomidorową niekoniecznie musisz podawać z ryżem. Świetnie sprawdzi się w niej makaron czy lane kluseczki.

SKŁADNIKI:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu, 3 liście laurowe
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kg pomidorów ( np.: malinowych) lub sok pomidorowy w kartonie 1l
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wkładamy umyte i wymoczone mięso, zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Wrzucamy umyty i obrany seler oraz por (w kawałku). Marchewkę i pietruszkę myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i zmiksować blenderem. Dodać do wywaru. Gotować wszystko do miękkości. Wyjmujemy mięso, seler oraz por. Całość doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę z dodatkiem gorącego wywaru (aby śmietana się nie zważyła) i wlewamy ją do garnka. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną  natkę pietruszki.

SMACZNEGO!!!

źródła:

https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Produkty/Wartosci-odzywcze-pomidorow.-Dlaczego-warto-je-jesc

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.